Olemme osa SVL Groupia. Lue lisää ›

LASERLEIKKAUS: PERIAATE

Lasersäde (10,6µm) fokusoidaan linssillä materiaalin pintaan 0,1-0,2mm halkaisijaltaan olevaksi polttopisteeksi. Sen energiatiheys on 1-10 MW/cm².

TERÄSTEN LASERLEIKKAUS

Laserleikkaus on nykyajan standardimenetelmä lähes kaikkien metallien leikkaukseen.

Teräs sulaa polttopisteessä.

Happileikkaus - Sula teräs palaa eksotermisellä reaktiolla tuoden lisäenergiaa prosessiin. Tällöin leikkausnopeus saadaan korkeaksi tai leikkauspaksuus voi olla suuri.
Typpileikkaus - Sula puhalletaan suurella paineella pois, jolloin leikkauspinta ruostumattomilla ja haponkestävillä teräksillä on kirkas, vapaa oksidista ja erittäin korkealaatuinen..

MUUT MATERIAALIT

Periaate on sama, leikkauskaasu vaihtelee materiaalin mukaan. Laserleikattavia metalleja ovat lähes kaikki metallit ja metalliseokset paksuudesta riippuen. Titaani, messinki, uushopea, kupari, molybdeeni, tantaali ja monet muut ovat tietyin rajoituksin laserleikattavia.

Muovit, kumit, puu ja orgaaniset materiaalit ovat useimmiten myös laserleikattavia, mutta paras tulos saavutetaan yleensä vesileikkauksella. Menetelmä valitaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

AINEPAKSUUDET LASERLEIKKAUKSESSA

Niukkaseosteiset ns. mustat teräkset ovat leikattavia alueella 0-20mm. Erinomainen laatu/hintasuhde saavutetaan alueella 0,5-10mm.

Suuremmilla ainepaksuuksilla käytämme Rautaruukin laserlaatuisia teräksiä, joiden mekaaniset ominaisuudet ovat erittäin hyvät. Suurilla ainepaksuuksilla on tyypillistä, että kappale on tarkempi kuin miltä se näyttää.

Poltto- tai plasmaleikkauksen jälki näyttää usein paremmalta kuin laserleikattu osa, mutta laserleikkurin mekaaninen tarkkuus on tavallisesti noin 10-kertainen poltto- tai plasmaleikkuriin verrattuna.

LASERLEIKKAUSTA HYÖDYNNETÄÄN

Merkittäviä säästöjä voidaan saavuttaa suunnittelemalla kappale tai osakokonaisuus alunalkaen laserileikkausta ajatellen. Osien lukumäärä voi vähentyä, jolloin kokoonpanoaika nopeutuu merkittävästikin.

Osien lukumäärä vähenee, mikäli laserileikkaus huomioidaan jo suunnittelussa
Työvaiheiden määrä vähenee
Kokoonpano nopeutuu osien ja työvaiheiden vähenemisen myötä
Osat tasalaatuisia
Viimeistelytarve vähenee
Osien tarkkamittaisuutta voidaan hyödyntää jo suunnittelussa
Laserleikkaus

© ProLaser Oy 2016 Riihimäki • Laserleikkaus